Γεμίζοντας τον κουβά της αυτοεκτίμησης του παιδιού

Images

Όταν μιλάμε για αυτοεκτίμηση αναφερόμαστε σε αυτό που προσδιορίζει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και συνδέεται με συμπεριφορές τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή μας.  Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας επιδρά αρνητικά ή θετικά στη ζωή που διάγουμε.

Η αυτοεκτίμηση αν και θεωρείται ένα εγγενές χαρακτηριστικό, κατά βάση αναπτύσσεται και διαμορφώνεται από τη σχέση του παιδιού με τους σημαντικούς άλλους σε κάθε στάδιο της ζωής του, από τις ικανότητες του και την προσωπικότητά του.

Πώς τα παιδιά θα αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους;

Οι γονείς αποτελούν για το παιδί  τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή του. Συνεπώς, έχει τεράστια σημασία να δείχνουν στο παιδί τους αποδοχή και εκτίμηση. Το κάθε παιδί νιώθει την ανάγκη να γνωρίζει ότι θα το αγαπάνε ακόμα και αν κάνει λάθη και ότι οι γονείς του το εκτιμάνε ασχέτως με τις επιδόσεις του στα μαθήματα, πόσο καλό είναι σε μια δραστηριότητα ή πόσο ταλέντο έχει στο χορό.  Όταν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στο παιδί τους και συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί του, το κάνουν να αισθάνεται ότι είναι σημαντικό και έτσι αναπτύσσει θετική εικόνα για τον εαυτό του. Ακόμη, οι γονείς οφείλουν να ακούν προσεκτικά τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τη γνώμη του παιδιού χωρίς να το διακόπτουν ή να μειώνουν τα συναισθήματα του λέγοντας του πώς να νιώσει. Αυτό που επιτυγχάνουν είναι το παιδί να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και να τον αποδέχεται.

Ουσιώδη σημασία στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού έχουν και οι προσδοκίες των γονιών απέναντι στα παιδιά τους.  Όταν οι γονείς έχουν υψηλές αλλά λογικές απαιτήσεις , τότε αυτά θα ανταποκριθούν χωρίς δυσκολία και θα αναπτύξουν αίσθηση επάρκειας. Επίσης, οι γονείς οφείλουν να παρέχουν στα παιδιά ευκαιρίες για επιτυχία μέσα από δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες τους. Αυτές οι επειτυχίες που θα βιώσουν θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο για οποιεσδήποτε αποτυχίες. Ακόμα όμως και το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο, οι γονείς οφείλουν να επαινέσουν το παιδί τους για την προσπάθεια. Ο έπαινος δεν πρέπει να είναι γενικός και αόριστος, αλλά να αναφέρεται ακριβώς στην πράξη για την οποία επαινείται το παιδί. π.χ. "Μπράβο σου που φύλαξες τα παπούτσια σου". 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους πώς να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα. Σε περιπτώσεις που οι γονείς προσπαθούν να βγάλουν το παιδί τους από τη δύσκολη θέση και λύνουν αυτοί το πρόβλημα, τότε του μεταδίδουν ότι αυτό δεν είναι ικανό να διαχειρίζεται τα προβλήματα ενισχύοντας την αδυναμία ανάληψης ευθυνών.   Επομένως οι γονείς οφείλουν  να καθοδηγούν τα παιδιά τους να βρίσκουν μόνα τους τη λύση, ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να νιώσουν ικανοποίηση. 

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι: "Οι γονείς χρειάζεται να γεμίσουν τον κουβά της αυτοεκτίμησης του παιδιού τόσο πολύ, που όλος ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να κάνει αρκετές τρύπες, ώστε να τον αδειάσει".

 

Μαριλένα Ζίγγα,

 Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός