ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Images

Εφόσον οι οδηγίες λένε να μείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας. Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε δραστήριοι και παραγωγικοί, ώστε να έχουμε καλή ψυχολογική διάθεση και να αποφύγουμε τις εντάσεις. Έφτιαξα, λοιπόν, για εσάς μια λίστα δραστηριοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού που ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για την παρέμβαση σε παιδιά με ΔΕΠΥ και Μαθησιακές Δυσκολίες, όσο και για όλα τα παιδιά. Πρόκειται για εύκολα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας ή τα παιδιά μεταξύ τους. Έτσι και θα περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας και θα εξασκήσετε τις μνημονικές λειτουργίες και τη συγκέντρωσή σας. Αν προσαρμόσετε τα παιχνίδια μπορούν να είναι εξίσου διασκεδσστικά και για παρέες ενηλίκων. 

Πιο κάτω σας παρουσιάζω τις οδηγίες κάθε παιχνιδιού:

1.ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

 Κλείνουμε τα μάτια του παιδιού και του δίνουμε διάφορες τροφές να δοκιμάσει προσπαθώντας να βρει τι είναι. Παίζεται ατομικά και ο νικητής είναι ο παίκτης που θα βρει τα περισσότερα. Μπορείτε να παίξετε όσους γύρους  επιθυμείτε αναλόγως των υλικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

2.ΣΚΕΨΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ

Κρατείστε μία κάρτα στο χέρι σας. Προσπαθείστε να εξηγήσετε στο παιδί αυτό που κρατάτε, δίνοντας περιφερειακά στοιχεία του (πχ έχει τέσσερα πόδια, τρώει χόρτα, έχει άσπρο μαλλί, μας δίνει γάλα). Στη συνέχεια ζητείστε το αντίστροφο. Μπορείτε και σε 2 ομάδες. Η 1η ομάδα περιγράφει, λέγοντας κάθε μέλος της ομάδας μία λέξη τη φορά. Στο τέλος της περιγραφής η άλλη ομάδα πρέπει να βρει ποιά λέξη περιέγραψαν οι αντίπαλοι τους. Αν δεν έχετε κάρτες μπορείτε να σκεφτείτε αντικείμενα ή άλλα πράγματα που είναι γνωστά στο παιδί και με την περιγραφή σας θα μπορέσει να τα βρει.

 3.ΑΓΓΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ

Σε μία σακούλα βάλτε αντικείμενα που ξέρετε από πριν ότι γνωρίζει καλά το παιδί (σοκολάτα, μολύβι, ξύστρα, κλειδιά, καραμέλα, πιρούνι, κουτάλι κλπ). Ζητείστε του να βγάλει από τη σακούλα το αντικείμενο που ζητάτε χωρίς να βλέπει, βάζοντας το χέρι στη σακούλα. Εάν θέλετε να το κάνετε πιο πολύπλοκο, ζητείστε του με βάση τη χρηστικότητά του (πχ δώσε μου αυτό με το οποίο τρώμε τη σούπα). Μπορείτε επίσης να διαφοροποιήσετε το παιχνίδι ζητώντας από το παιδί να θυμηθεί ποια αντικείμενα ειναι μέσα στη σακούλα. Αν θέλετε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας μπορείτε να προσθέτετε αντικείμενα. 

  1. ΦΤΙΑΞΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Το παιδί βλέπει ένα σχήμα με τουβλάκια ή μία κάρτα αντίστοιχη με κατασκευή αυτών. Κατόπιν το φτιάχνει χωρίς να βλέπει. Αν τα καταφέρει, προσθέστε τουβλάκια ή κάντε πιο προκλητικό το σχήμα.

  1. ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΧΕΙΛΗ;

Ο ένας παίχτης έχει στα αυτιά του ακουστικά και ο άλλος λέει λέξεις που πρέπει ο παίχτης να βρει διαβάζοντας τα χείλη. Πρέπει να βρει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί μέσα σε ένα λεπτό. Στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους. Νικητής είναι ο παιχτης που βρήκε τις περισσότερες λέξεις. 

  1. ΠΕΣ ΜΟΥ 3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ...

Ζητάμε στο παιδί να μας πει 3 πράγματα (π.χ. Πες 3 χώρες, πες 3 επαγγέλματα) από συγκεκριμένη ομαδοποίηση σε 15 δευτερολεπτα. Αφού ολοκληρωθει αυξάνουμε τον αριθμό  των πραγμάτων που πρέπει να πει. Για κάθε λέξη προσθετουμε 2 δευτερολεπτα.

7.ΠΕΣ ΟΤΙ ΛΕΩ

Λέμε στο παιδί μία λέξη και το παιδί πρέπει να πει τη δικιά μας λέξη και μία δικιά του. Στη συνέχεια ο καθένας με τη σειρά του λέει τις προηγούμενες λέξεις στην ίδια σειρά και μία καινούργια. Αυτός που δε θα θυμηθεί τις λέξεις με τη σειρά που ειπώθηκαν βγαίνει από το παιχνίδι. Συνεχίζουν οι υπόλοιποι παίχτες μέχρι να βγει νικητής.

  1. ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ

Χτυπάτε παλαμάκια πότε με αργό πότε με γρήγορο ρυθμό. Όσο χτυπάτε παλαμάκια τα παιδιά πρέπει να κάνουν τόσα αλματάκια ή κύκλους γύρω από μια καρέκλα. Ξαφνικά σταματάτε τα παλαμάκια και τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ακίνητα και να φωνάξουν  "πάγος" μέχρι να ακούσουν ξανά παλαμάκια. Η παύση πότε είναι μικρή και πότε μεγάλη. Όχι πάνω από 20 δευτερόλεπτα. 

  1. ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ

Ζητάμε στο παιδί να συγκρατήσει το μαρκαδόρο με το στόμα του ή με το πόδι του και βάζουμε έναν πίνακα ή ένα κομμάτι μεγάλο χαρτί στο έδαφος. Το παιδί καλείται να γράψει κατά ηλικίαν (γράμματα, το όνομά του, λέξεις τα σύμφωνα της λέξης με ένα χρώμα και τα φωνήεντα με άλλο κλπ). Το ίδιο και με το στόμα. Δυναμική άσκηση με πολλές τροποποιήσεις και βαθμούς δυσκολίας. Για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μπορούν να παίζουν 2 ή και περισσότεροι παίχτες και να χρονομετρήσετε, ώστε νικητής να είναι αυτός που έγραψε πιο γρήγορα.

  1. ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ

Ζητάμε από το παιδί να σκεφτεί και να απαντήσει πόσες φορές νομίζει ότι μπορεί να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες μέσα σε ένα λεπτο. Στη συνέχεια τις δοκιμάζει στην πράξη συγκρίνοντας τα αποτελέσματά του με τις αρχικές του απαντήσεις. π.χ. Πόσα χαρτιά μπορείς να τσαλακώσεις σε ένα λεπτό, πόσες φορές μπορείς να γράψεις το όνομά σου σε ένα λεπτό, πόσα ζευγάρια κάλτσες μπορείς να διπλώσεις σε ένα λεπτό κ.ο.κ. Χρήσιμη δραστηριότητα για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης χρόνου.

Μαριλένα Ζίγγα

Φιλόλογος/Ειδική Παιδαγωγός.