Σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί σε στιγμές πανικού επειδή πρέπει να διαβάσουμε για ένα διαγώνισμα ή μια εξέταση. Εκείνη η ώρα η κρίσιμη που πελαγωμένος προσπαθείς να ξεκινήσεις το διάβασμα, να μάθεις πληροφορίες, να απομνημονεύσεις στοιχεία…Έτσι είναι αγαπητέ μου μαθητή, όταν τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή!

Για να μην έχεις άγχος, λοιπόν, διάβασε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, ώστε να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου και να μπορείς να μελετάς σωστα.

1. Χρησιμοποίησε flashcards, για να κρατήσεις σημειώσεις για κάθε ενότητα ή κεφάλαιο και να ανατρέξεις σε αυτές όποτε εσύ θέλεις. Ακόμη, υπογράμμισε τα βασικά μόνο σημεία ενός κειμένου, έτσι ώστε να στρέφεται εύκολα ηπροσοχή σου σε αυτά και να κάνεις συνδέσεις μεταξύ των υπογραμμισμένων πληροφοριών.

2. Προσπάθησε να οργανώσεις το χρόνο σου, ώστε να διαβάζεις καθημερινά την ίδια ώρα. Ο εγκέφαλό μας σύμφωνα με έρευνα που έχει διενεργηθεί λειτουργεί καλύτερα έτσι.

3. Μη μένεις άυπνος για να διαβάσεις! Αυτή η τακτική του διαβάζω όλο το βράδυ για να γράψω το επόμενο πρωί είναι λανθασμένη. Αυτό που θα καταφέρεις είναι να κουραστείς σωματικά και να νυστάζεις το επόμενο πρωί. Σίγουρα δε θα ήθελες με τίποτα να σου συμβεί την ημέρα της εξέτασης.

4. Μη διαβάζεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά! Για τον εγκέφαλό σου είναι πιο λειτουργικό να υποβάλλεις ερωτήματα τα οποία να απαντάς ανακαλώντας στη μνήμη σου τις πληροφορίες που διάβασες. Έτσι θα μάθεις αυτά που χρειάζεται πιο εύκολα.

5. Μην προσπαθείς να χωρέσει το μυαλό σου όλες τις πληροφορίες. Ναι πρόκειται για εγκέφαλο. Ναι έχει τεράστια χωρητικότητα. Αλλά και πάλι…υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ότι ο εγκέφαλός μας δε λειτουργεί και δε χωράει άλλες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το συναίσθημα ονομάζεται “cognitive overload”. Αν λοιπόν σου συμβεί, κάνε διάλειμμα περίπου 30 λεπτά και συνέχισε να φορτώνεις τον εγκέφαλό σου και πάλι με πληροφορίες.

Και εννοείται πως αν θέλεις να συγκεντρωθείς στη μελέτη και να στεφθούν οι κόποι σου με επιτυχία πρέπει να κλείσεις το facebook! Ναι ναι καλά άκουσες!

Ακολούθησε αυτές τις μικρές συμβουλές και θα βγεις κερδισμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.