Όπως πολύ σωστά είπε ο Einstein τον προηγούμενο αιώνα, η εξυπνάδα δεν κρίνεται από τη γνώση, αλλά από τη φαντασία! Για τον ίδιο η εκπαίδευση  δε νοούνταν σε καμιά περίπτωση ως η αποστήθιση δεδομένων μα ως η εκμάθηση του νου να σκέφτεται. Στην εποχή μας η καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Μέσω της προώθησης της φαντασίας αναπτύσσεται η δημιουργικότητα η οποία αποτελεί βασική, ίσως και την πιο σημαντική δεξιότητα του αιώνα που διανύουμε. 

Το επιχείρημα είναι απλό. Η δημιουργικότητα είναι η δυνατότητα του νου να σκέφτεται διαφορετικά από το σύνολο. Κατεπέκταση, μόνο οι δημιουργικοί άνθρωποι θα μπορέσουν να επιτύχουν στο παρόν και στο μέλλον, αφού μόνο αυτοί θα είναι σε θέση να ξεχωρίσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό και να εφαρμόσουν καινοτομίες. Επομένως, θεμελιακό στοιχείο της σημερινής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των σημερινών παιδιών. 

Ο κόσμος που ζούμε αλλάζει συνεχώς και είναι σίγουρα ακατόρθωτο να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς θα είναι το μέλλον. Καλούμαστε όμως να προετοιμάσουμε ανθρώπους, για να ζήσουν σε αυτό τον κόσμο. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους δώσουμε εκείνα τα εφόδια που είναι απαραίτητα, για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν και να προωθήσουν αλλαγές μέσα στην κοινωνία. Η δημιουργικότητα, ως όρος συνδέεται λανθασμένα με τις τέχνες. Δημιουργικός θεωρείται συχνά ο άνθρωπος που έχει κλίση προς τις τέχνες, όχι όμως απαραίτητα. Η δημιουργικότητα είναι έννοια που είναι συνυφασμένη με την ικανότητα του να σκέφτεται κανείς “έξω από το κουτί”. Και οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι αυτοί που είναι σε θέση να ερμηνεύουν  τα πράγματα με δική τους οπτική. Η δημιουργικότητα όμως χρειάζεται πρώτα την κριτική ικανότητα. Το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να στοχάζεται και να επιλέγει ανάμεσα στα πράγματα όσα του είναι χρήσιμα. Σε αυτό είναι απαραίτητη η κριτική ικανότητα. Στη συνέχεια, είναι βασικό να μπορεί να εφαρμόζει όσα γνωρίζει σε νέες καταστάσεις, για να επιλύσει νέα προβλήματα. Και γι΄αυτό το σκοπό είναι βασική η δημιουργικότητα.

“Η εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο”, είπε ο Νέλσον Μαντέλα. Αν το καλοσκεφτούμε θα αντιληφθούμε την τεράστια δύναμη της εκπαίδευσης στο μέλλον του πλανήτη. Μόνο οι δημιουργικοί άνθρωποι θα μπορέσουν να οδηγήσουν το μέλλον και να επιτύχουν σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Και σε αυτό η εκπαίδευση έχει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *