Ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνει ένα παιδί είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού του.  Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν σπουδαίο καθηγητή;  Πολλά!  Ένας καλός καθηγητής:

Προσπαθεί να κάνει ολόκληρη την τάξη να συμμετάσχει και δεν επιτρέπει στους «λίγους» να κυριαρχήσουν στο μάθημα.  Παρέχει σε όλους τους μαθητές κίνητρα με ποικίλες και ζωντανές προσεγγίσεις χωρίς να παρατά τους τυχόν “αδύναμους” μαθητές αφού αναμένει και πιστεύει σθεναρά ότι όλοι οι μαθητές μπορούν και ΘΑ επιτύχουν! 

Είναι προετοιμασμένος, πάντα οργανωμένος και κύριος του αντικειμένου του.  Εκθέτει εμπειρογνωμοσύνη στα μαθήματα που διδάσκει και ξοδεύει χρόνο για να αποκτήσει νέες γνώσεις στον τομέα του.  Η διδασκαλία του γίνεται με σαφή τρόπο και ενθουσιασμό, ενώ ενσταλάζει ένα είδος «πείνας» για μάθηση στα παιδιά του.

Προσελκύει τους μαθητές και τους δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουν τα θέματα με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας τα γεγονότα ως αφετηρία, όχι ένα τελικό σημείο. Ρωτούν συχνά “γιατί”, μια ερώτηση που προωθεί την δημιουργική σκέψη, και ενθαρρύνει τους μαθητές να σχηματίσουν μια διαφορετική άποψη για κάποιο γεγονός.

Ένας σπουδαίος καθηγητής σχηματίζει ισχυρούς δεσμούς με τους μαθητές του και τους νοιάζεται σαν ανθρώπους.  Είναι ζεστός, προσιτός, ενθουσιώδης και νοιάζεται για το έργο του, ενώ δεν θα διστάσει να επικοινωνήσει με κάποιον γονέα εάν ανησυχήσει για κάποιον μαθητή.

Η διδασκαλία γενικά αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες εργασίες.  Απαιτεί απόλυτη γνώση του αντικειμένου, πειθαρχία και επίγνωση των τεχνικών διαχείρισης μιας τάξης παιδιών, μα πάνω από όλα ένας καλός καθηγητής πρέπει να αγαπά την διδασκαλία, ώστε να διαθέτει τον ενθουσιασμό και την επιθυμία που χρειάζονται για να κάνει την διαφορά στις ζωές των νέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.