“Η διαφορά του ανεξάρτητου μυαλού φαίνεται στο πώς σκέφτεται και όχι στο τι σκέφτεται”.

Η κριτική σκέψη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες του αιώνα μας. Πρόκειται για την ικανότητα που μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις, αφού αξιολογήσουμε τι είναι σωστό και τι λάθος, τι πραγματικό και αξιόπιστο. Τα άτομα με κριτική σκέψη διαθέτουν αντίληψη και οξυδέρκεια, έχουν διάθεση αμφισβήτησης και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προβληματικές καταστάσεις.

Οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν τις διάφορες δεξιότητες της κριτικής σκέψης στα παιδιά τους ήδη από την προσχολική ηλικία. Το παιδί μπορεί να μάθει να σκέφτεται και ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός σε αυτό. Η κριτική σκέψη είναι μία δεξιότητα η οποία θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλη την πορεία της ζωής των παιδιών. Όταν τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένη αυτή τη δεξιότητα μπορούν να σκέφτονται πιο καθαρά, να δημιουργούν ερωτήματα, να αμφισβητούν τον κόσμο γύρω τους.

Πώς να καλλιεργήσετε την κριτική σκέψη

Παρακινήστε τα παιδιά να αποφασίζουν για πράγματα και να εξηγούν το λόγο που παίρνουν μια συγκεκριμένη απόφαση. Συζητήστε μαζί τους για τις συνέπειες της απόφασης που πήραν.

Επιτρέψτε στα παιδιά να σας αμφισβητήσουν και να διαφωνήσουν μαζί σας. Σεβαστείτε την άποψη των παιδιών, ώστε αυτά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και να αισθάνονται ικανά να εκφράζουν τη γνώμη τους στο μέλλον.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν τις αντιρρήσεις ή τους προβληματισμούς τους. Ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και το διάλογο, τότε ενισχύετε την κριτική ικανότητα των παιδιών.

Επιτρέψτε τους να κάνουν λάθη! Μην τιμωρείτε τα λάθη και μην είστε επικριτικοί απέναντι στα παιδιά, εάν κάνουν λάθος. Αντιθέτως, αρπάξτε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το λάθος ως διδακτικό εργαλείο. Κάνοντας λάθη μαθαίνουν ποιο είναι το σωστό.

Ερωτήσεις που μπορείτε να υποβάλετε στα παιδιά

  • Τι θυμάσαι από τη σημερινή μέρα;
  • Πώς θα φτιάξεις το…;
  • Τι αισθάνεσαι και γιατί…;
  • Πώς θα ένιωθες εσύ, αν ήσουν στη θέση του…;
  • Γιατί θέλεις να φορέσεις αυτά τα ρούχα σήμερα;
  • Ποιο δώρο πιστεύεις ότι ταιριάζει να αγοράσουμε στον…;
  • Μήπως να το ξανασκεφτούμε; Νομίζεις ότι υπάρχει καλύτερη λύση;

Η κριτική σκέψη είναι μια σύνθετη νοητική και συναισθηματική λειτουργία που διδάσκεται και το άτομο μπορεί να την αποκτήσει φτάνει να έχει την κατάλληλη στήριξη από το περιβάλλον του.Έχοντας κριτική σκέψη τα παιδιά θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε έναν κινητό σύμπαν και να βρίσκουν τις λύσεις για κάθε τους πρόβλημα.

Μαριλένα Ζίγγα

Φιλόλογος/Ειδική Παιδαγωγός/MEd/Phd Cand.

Πηγές

Limbach, B., & Waugh, W. (n.d.). Developing high level thinking. Journal of Instructional Pedagogies.

Raiyn, J., & Tilchin O. (2015). Higher order thinking development through  adaptive problem-based learning. Journal of Education and Training Studies, 3 (4), 93-100.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *